Olajretek (Raphanus sativus ) DOUBLET, ANNA 25 kg


Olajretek (Raphanus sativus ) DOUBLET, ANNA 25 kg

Olajretek (Raphanus sativus ) DOUBLET, ANNA 25 kg

Termékkód: NW019836

Rövid leírás:
  Részletek...

Fogyasztói ár:
Listaár:
19 449 Ft
Akciós ár:
17 899 Ft
- 8 %

 db 
 RENDELÉSRE Várható szállítás:
5 munkanap
Részletek

Az olajretek Elő-Ázsiából származó, egyéves növény. Nyugat-Európában takarmányozásra és zöldtrágyázásra használják, hazánkban elsősorban vetőmag-előállítási célzattal termesztik.

 

Az olajretek éghajlati igénye

Magyarország éghajlati adottságai igen kedvezőek az olajretek termesztéséhez. Keléséhez, kezdeti fejlődéséhez igényel több csapadékot, majd májusi szárbaindulásakor újabb 25 mm-t az ideális egészséges fejlődéséhez. A talajmenti- illetve a gyenge tavaszi fagyok hatásaira érzéketlen, 4 C0 -on tökéletesen csírázik. Június elejétől, a virágzástól a szárazabb időjárás a kedvező, az ekkortól hulló csapadék hatására oldalhajtásokat hozhat. Az oldalhajtások megjelenése kedvezőtlenül hat a csírázóképességre és a betakarítási munkálatokat is jelentősen megnehezíti. Ezért a legmegfelelőbb, ha a magérés időszakában száraz, forró meleget tapasztalhatunk.

 

Az ideális talajviszonyok

A növény sikeresen termeszthető jó vízgazdálkodású, középkötött, jó táperőben levő mélyrétegű talajokon illetve az ennél könnyebb gyengén humuszos homoktalajokon, csernozjom jellegű homok- és csernozjomtalajokon. Jó kultúrállapotú öntés- és nem túl savanyú erdőtalajokon is kiválóan helytáll, a talajvíz iránt közömbös. Szikes, kavicsos, durván heterogén összetételű illetve vízállásos, lassan felmelegedő, mélyfekvésű hidegebb területeken és láptalajokon termesztése nem ajánlott.

 

A megfelelő vetésforgó

Borsó, len, cukorrépa, őszi kalászos gabonafélék, burgonya és cukorrépa: ezen elővetemények után a siker biztosra vehető. Napraforgó, mustár, repce, lucerna után vetése nem ajánlott, mivel jelentős csapadékmennyiség esetén közös gombabetegségük, a Sclerotinia sclerotiorum számottevő kártételeket okozhat, valamint a jelentős visszamaradó szármaradvány-tömeg miatt a kukorica is kizárható az elővetemények sorából.

 

Fontos megjegyeznünk, hogy ugyanazon táblán a megelőző 5 évben nem termeszthető rokon- illetve azonos fajú növény, még másodvetésben illetve zöldtrágyázás keretein belül sem. Mindenképpen tanácsos növényvédelmi szakemberrel felvenni a kapcsolatot. Nem ajánlatos galajjal, kölessel, vadkenderrel fertőzött területeken ezen faj termesztésében gondolkodni, mivel bizonyos vegyszerek utóhatásai vagy a hibásan megválasztott permetezéstechnika jelentős károkat okozhatnak az állományban. Erdők, facsoportok mellett termesztése nem ajánlott, a vadállatok igen kedvelik.

 

Előveteményként kiváló fonalféreg-gyérítő hatása miatt cukorrépához, dohányhoz, burgonyához illetve az őszi kalászosok számára jól elmunkálható talajt biztosít.

 

A szükséges talajelőkészítés

A talajelőkészítés az elővetemény utáni sekély tarlóhántással kezdődik. A kipergett magok árvakeléseit a virágzásnak induló gyomnövényekkel együtt célszerű a talajba dolgozni. A téli csapadék megőrzésének elengedhetetlen feltétele az őszi mélyszántás, 20-25 centiméteres alapozó szántás illetve a P és K, illetve 25 kg N műtrágya kijuttatása a pentozán hatás elkerülése céljából. Tavasszal a kompaktor illetve az olyan vetőgépek (KRM) használata javallott, amelyekkel egy menetben kialakítható egy jó minőségű vetőágy. Hagyományos technológiával, simító és kombinátor segítségével is megfelelő vetőágy készíthető. Ekkor ajánlatos a talajlakó kártevők elleni készítményeket illetve a további N-mennyiséget fejtrágyaként kijuttatni.

 

Az olajretek összes műtrágya-igénye hatóanyagra levetítve: N 80-120 kg/ha, P 50-60 kg/ha, K 50-100 kg/ha. Jelentős termésnövekedés várható bórtrágyázás alkalmazása esetén, ezt tavasszal a rovarkártevők elleni védekezés folyamán a rovarölő szerrel együtt juttassuk ki. Fontos tudni, hogy a szerves trágyát e faj esetében teljes mértékben mellőzni kell, mert a gyorsan felvehető nitrogén serkenti a gyomosodást illetve túlzott bujásodást okoz.

 

A magágy-előkészítés folyamán törekedni kell arra, hogy az alsó réteg kellően tömött és nedves, míg a felső 3-4 centiméter kertszerű (aprómorzsás) legyen.

 

Vetés

Az ország legtöbb térségében március második- illetve harmadik dekádjában, a Dunántúlon és Észak-Magyarországon legkésőbb április első dekádjában szükséges a vetési munkálatokat elvégezni, közvetlenül a tavaszi árpa után. Lényeges az egyenletes vetésmélység az egységes kelés érdekében, ezt vetés előtti hengerezéssel segíthetjük elő. A vetés után is hengerezni kell, ehhez Cambridge-hengert ajánlatos használni; vályog-, erdő- és homoktalajokon sorhenger vagy magtakaró alkalmazandó. A lényeges irányszámok:

  • Sortávolság: gabona vagy dupla gabona
  • Ezermagtömeg: 8,0 gramm
  • Csíraszám: 100-120 db/m2
  • Vetőmagnorma: 8-10 kg/ha
  • Vetésmélység: 3-4 cm
  • Izolációs távolság: 500 méter elit, 200 méter első fok

 

Termésoptimalizálás, ápolás, növényvédelem

Fontos megjegyezni, hogy az olajretek mechanikai ápolási munkát nem igényel. A vetést követő talajmunkák elvégzése után beindul a csírázás, 9-10 nap múlva a növény kikel. Az ezt követő két hétben fejlődése nem túl látványos, ezt követően növekedése igen intenzív. A növény nem túl érzékeny, de a mély fekvésű, nedves, sok nitrogénnel vagy túl sűrűn, túl mélyre vetett területeken gombabetegségek támadhatják meg az állományt. Legjellemzőbb ezek körül a Sclerotinia sclerotiorum, melyre a foltokban ritkuló állomány figyelmeztetheti a gazdálkodót. Ezen betegség kiemelt fontosságú a vetőmag-előállítás szempontjából, de nem feledkezhetünk meg a peronoszpóra és a lisztharmat károsító hatásairól sem. A leghatékonyabban a megfelelő vetésforgó és agrotechnikai szabályok betartása mellett a magágyelőkészítés során hektáronként 3 kg KONI WG biofungicid 250-300 liter vízzel való kijuttatásával védekezhetünk. Szintén megfelelő védekezést jelenthet hektáronként 0,5 liter PICTOR kijuttatása a virágzás időszakában.

 

A repce és mustár kártevői az olajretek állományában is jelentős pusztítást okozhatnak. Ha levéltetű, repcefénybogár vagy szárormányos jelenléte tapasztalható, virágzásig Nurelle-D50 illetve Fendona 10EC, ezután a méhek védelme érdekében Karate, Fury 10 EC, Decis 2,5EC, illetve Fendona 5 ULV kijuttatása javasolt. Méhekre nem jelölésköteles, nappal és virágzás alatt is alkalmazható rovarkártételek megelőzése céljából 0,2l Biscaya vagy 0,3l Mavrik 24EW hektáronként.

 

A legjelentősebb kártételt a földibolhák jelenléte okozhatja. Ha repce- vagy mustártáblák vannak a közelben, eseti felhasználási engedéllyel Cruiser- vagy Mosiplan vetőmag-csávázás garantálhatja a termelés sikerességét. Növényvédelmi terv elkészítését minden gazdálkodónak célszerű készíteni és azt a megyei MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságánál leegyeztetni. Amennyiben a használni kívánt vegyszerek nem engedélyezettek olajretekben, a további lépésekről ott konkrét felvilágosítást kaphatunk.

Írjon vélemény

Az Ön neve:


Az Ön véleménye: Megjegyzés: HTML kódok nem engedélyezettek!

Értékelés: Rossz           

Írja be az ellenőrző kódot:Átvételi pontok

Név Cím Személyes átvétel lehetséges? Nyitvatartás
Promix Zrt. (Ujjé Shop) 1211 Budapest, Corvin út 18-24. Igen

Hétfő - Csütörtök: 8:30-16:30

Péntek: 8:30-14:30

Szombat-Vasánap: Nem elérhető

Szállítási módok

Szállítás módja Szállítás és csomagolás költsége
Futárszolgálat (országosan) 1290 Ft (30kg-ig)
4999 Ft (30kg-felett)
Személyes átvétel 0 Ft

Fizetési módok

Fizetési mód Elérhető
Személyes átvétel esetén készpénzzel Igen
Futárszolgálatos megrendelésénél utánvéttel kiszállításkor készpénzben Igen
Banki előreutalás (NEM bankkártyás fizetés!) Igen


2013 - 2016 ProMix Zrt. Minden jog fenntartva!


Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz